KARI HUHTAMON TAIDESÄÄTIÖ

ENGLISH

2015 POHJOISEN TAITEILIJA

Mia Hamari
EMMA Areena. 27.03. - 10.05.2015.

Mia Hamari, Sculptures -  EMMA Areena 27.03. – 10.05.2015.
kuva © Ella Tommila/EMMA

 

Parasta raakana

Mia Hamarin tinkimätön, omalaatuinen muotokieli sekä rikas ja taidokas veistojälki pysäyttää.
Suomalaisen puunveiston pitkät perinteet ovat läsnä, mutta eivät pääroolissa. Töissä yhdistyvät herkkä materiaalien hallinta puusta luuhun ja vahva veistojälki: moottorisahan rouheus, kirveen voimakkaat iskut ja puukon sileät viillot. Niissä näkyy myös puun arvaamattomuus. Puu kaadettunakin jatkaa elämäänsä reagoidessaan ympäristöönsä.

Veistoksiin on usein liitetty myös käyttöesineitä. Erityisesti tässä näyttelyssä kirkastuu, kuinka tarkoitusperistään irrotettuinakin käyttöesineet kantavat niihin liitettyjä muistikuvia mukanaan ja tuovat näin menneen hyvin konkreettisella tavalla lähelle. Avaat uunin suuluukun, muistat talon, jossa uuni oli. Kosket valjaisiin, mielesi maalaa muistumia hevosista. Vaikka mennyt on vain heijastuksia, varjoja, se on aina läsnä, sisällämme elossa.

Merkittävää on myös käsiteltyjen teemojen ajankohtaisuus ja ajattomuus ja erityisesti se, että ekologisuuden ja paikallisuuden pohtiminen eivät ole Mia Hamarille vain teemoja vaan materiaalivalinnoista alkaen koko luomisprosessia ohjaavia tekijöitä. Hamarin teoksissa ihminen ja eläin, eloton luonto ja elävä luonto eivät ole toistensa vastakohtia. Ne ovat palasia, joista kokemisen kokonaisuus ja merkitys rakentuu. Olemisen rajat ja muodot ovat liukuvia ja jatkuvassa liikkeessä. Puu muuttuu pojaksi, luu kukaksi, valjaat käsiksi, reki saa sorkista jalat alleen, ja sudenkorennon hauraat siivet verhotaan hopeaan. Liike lakkaa, liikkeestä tulee ikuinen.

Mia Hamarin veistosten maailma ei ole yksiselitteinen. Siksi, se on parasta raakana. Ilman käsitteellistämistä. Parasta raakana. Sellaisena, kun sen näet ja koet pysähtyessäsi ja antaessasi sen vaikuttaa.

Katariina Lipsanen