KARI HUHTAMON TAIDESÄÄTIÖ

ENGLISH

KARI HUHTAMO 70

11.1.2013
Kari Huhtamon Taidesäätiö onnittelee Kari Huhtamoa hänen 70-vuotispäivänään ja toivottaa monia luomisvoimaisia vuosia.

Hyvät ystävät!

Kari Huhtamo 70 vuotta – tähän on tultu. Karin tuotanto on ollut laaja ja monipolvinen aina 1960-luvun alusta lähtien. Hän on käsitellyt puuta, savea, pronssia ja terästä. Tehnyt kuvakudoksia, taidegrafiikkaa ja realistisia muotokuvia. Karin ajankohtaisissa teoksissa ei näy merkkiäkään ikääntyville taiteilijoille ominaisesta haparoinnista. Päinvastoin hämmästyttävän tarkat, häikäisevän kirkkaat ja aineettoman lyyriset objektit leijuvat pakottomasti niitä ympäröivässä avaruudessa. Vaikka Karin teosten materiaali on useimmiten peilinkirkkaaksi hiottu, haponkestävä ruostumaton teräs, sävyttää veistoksia paradoksaalisesti niin inhimillinen runous, nuorekas huumori, kuin leikkimielinen surrealismikin. Näiden teosten luonnontunteen yhteydessä voi nähdä myös kansallisromanttisia vivahteita, mutta Kari työskentelee ehdoitta kansainvälisellä ja yleismaailmallisella tasolla. Karin teokset ovat kaukana kuvanveistoa usein vaivaavasta pateettisuudesta ja kansallisesta nurkkakuntaisuudesta.

Karin veistoksissa näyttää painovoima maagisesti katoavan. Ilmiö luo ilmavan vaikutelman, sitä korostaa teosten pinnalla välkehtivä valon heijastusten ja varjojen vuorottelu, jatkuvasti muuttuva aineeton patina. Nämä teokset edustavat sananmukaisesti hengen voittoa materiasta. Hän on leikannut lukemattomia määriä veistosten luonnoksia paperista ja ottanut aikanaan uuden tietotekniikan käyttöönsä teosten ideointivaiheessa. Näin virtuaalikuvat ja animaatiot ennakoivat lopullista teosta. Abstraktista luonteestaan huolimatta Karin veistokset assosioituvat luonnon monimutkaisiin rakenteisiin, jatkuvan liikkeen rytmiikkaan tai musiikin tempovaihdoksiin. Voimme nähdä niissä mielikuvia tanssista tai vaikkapa luistelun sulavista ja oikukkaista rytmeistä. Karin vitalismi, joka tuottaa mielihyvää tekijälleen välittyy myös vaivattomasti yleisölle. Näiden veistosten aistillinen myönteisyys tulee lähelle katsojaa, kokijaa – elämän merkki.

Futuristisessa elokuvassaan ”Metropolis” 1927, tunnettu saksalainen ohjaaja Fritz Lang esittää robottien tapaan työskentelevän tuotantokoneiston, jota pyörittää älykkäät aivot ja mekaaniset kädet. Mutta koneisto tuhoutuu, kun näiden tekijöiden välistä puuttuu sydän. Katsoessamme Karin taideteoksia, voimme todeta, että aivojen ja taitavien käsien elinvoimaa ylläpitää ensisijaisesti juuri sydämen lämmin pulssi.

Tässä yhteydessä haluan onnitella myös Karin korvaamattomia taustavoimia, puolisoa Tuttelia, sekä tyttäriä Tainaa ja Eiliä perheineen.

Ehdotan Karin maljaa!


Jorma Hautala 11.1.2013

Kari Huhtamon Taidesäätiö onnittelee Kari Huhtamoa hänen 70-vuotispäivänään ja toivottaa monia luomisvoimaisia vuosia.
Kari Huhtamo kuva © Heikki Lahelma