KARI HUHTAMON TAIDESÄÄTIÖ

ENGLISH

2014 POHJOISEN TAITEILIJA

Jaakko Mattila
EMMA Areena. 22.08.2014 - 02.11.2014.

Jaakko Mattila - EMMA Espoo Museum of Modern Art
kuva © Ella Tommila/EMMA

 

Tarkoituksettoman Houkutus

Pyörittelen mielessäni Jaakko Mattilan väitettä, että hänen teoksensa eivät tarkoita mitään: "Niillä ei ole mitään sanottavaa". On jotenkin urhea yritys riisua suurella vaivalla tehty taideteos tarkoituksista, mutta se tuskin tarkoittaa sitä, etteivät teokset sisältäisi potentiaalisia merkityksiä.

Taiteen tekemisen tarkoitus voi olla luoda teos, jolla ei ole merkityksiä paitsi se merkitys, ettei sillä ole merkityksiä. Silloin teoksella on tarkoitus, josta on tullut yksi sen merkityksistä. Muut merkitykset lataa teokseen katsoja, joka ehdottelee teokselle omiansa. Se on väistämätöntä.

Katsotaan esimerkiksi Mattilan väripalloista koostuvia sommitelmia. On vaikea olla sanomatta niitä kauniiksi. Kauneus on tietysti katsojan silmässä, mutta on siellä muutakin, leijuvan ja syvyyssuuntaan kulkevan tilan kokemus. Tunne on miellyttävä: keveyttä, avaruutta, liikettä sekä järjestystä, joka näyttää siltä, että sitä ylläpitävä voima on juuri liukenemassa pois. Tilanne vähän ennen entropiaa.

"Tarkoituksettomuus" kerää merkityksiä kuin houkutteleva tyhjä tila, kuin hunaja mehiläisiä. Ja niinpä yksi taiteilijan tarkoituksista on saavutettu.

Markku Valkonen