KARI HUHTAMON TAIDESÄÄTIÖ

ENGLISH

2010 POHJOISEN TAITEILIJA

Sauli Miettunen: Kötöstyksiä
Amos Andersonin taidemuseo, 2.12.2010 -17.1.2011.

Sauli Miettunen: Kötöstyksiä.
kuva © Kari Siltala

 

Sauli Miettusen Kötöstyksiä –näyttely vei katsojan matkalle kuvitteelliseen arkeologiseen museoon. Betoni, metalli, puu ja lasi muotoutuivat museaalisten lasivitriinien suojaamiksi hyönteisten ja syvien merien otusten muinaishistoriallisiksi jäänteiksi. Omaa tarinaansa kertoivat teokset, jotka viittasivat ihmisaktiviteetteihin. Kenties jo kauan sitten sukupuuttoon kuolleet ihmiset lepäsivät herkän höyhentyynyn päällä, viihdyttivät itseään nyt jo kielettömällä soittimella, palvoivat ylellisiä sulin ja höyhenin peitettyjä toteemeja. Hartsiin säilötyt ja puisiin kehyksiin esille pannut appelsiinin kuoret, kuihtuneet kukat ja mozzarellan palaset muuntuivat jätteistä arvokkaiksi todisteiksi jo hävinneestä kulttuurista.

Sauli Miettunen kutsuu teoksiaan kötöstyksiksi: käsin tehdyiksi, hetken mielijohteen kyhäelmiksi, jotka ratkaisevat sen hetkisen luomisen tarpeen. Katsojan ei ole kuitenkaan syytä antautua tämän vaatimattomuuden ja vähättelyn vietäväksi. Miettusen teokset saattavat ensisilmäykseltä näyttää ITE-taiteelta ja teosten nimet kummuta viattomasta ironiasta, mutta lähempi tarkastelu paljastaa teosten teknisen toteutuksen huolellisuuden sekä teoksiin piilotetut taide- ja kulttuurihistorialliset viittaukset. Kyse on aikamme taiteesta, jonka keskeinen piirre on jatkuva kommunikointi paitsi ympäröivästä todellisuudesta kumpuavan tematiikan niin myös taiteen tekemistapojen kanssa. Miettunen jatkaa myös teoksissaan taiteen ikiaikaisen mysteerin ratkomista: Mitä kertoo ihmisestä se, että me jatkuvasti imitoimme ja uudelleen rakennamme keinotekoisesti luontoa taiteen keinoin?

FM, B.A. (NYU) Katariina Lipsanen

"Unibourree" Sauli Miettunen: Kötöstyksiä "Janne & Kaisa" Amos Anderson Art Museum. The first artist of the triennial was Sauli Miettunen."Panopuu" Sauli Miettunen: Kötöstyksiä - Amos Anderson Museum of Art. 2.12.2010 -17.1.2011."Rakkaus" The first exhibition of the Foundation’s Northern Artist-project."Asetelma" Northern Artist –triennial project.
kuva © Kari Siltala

 

(Lisää taiteilijasta, näyttelystä ja arvioista ks. linkit)

 

2012 LAPIN TAIKA

Ateneum, Helsinki 18.06.2011 – 08.01.2012.

2012 LAPIN TAIKA

Korundi, Rovaniemi 10.12.2012 – 13.05.2012.

2012-2013 POHJOIS-SUOMEN BIENNAALI LUMIPALLOEFEKTI

Oulun taidemuseo. 22.9.2012 - 20.01.2013.