KARI HUHTAMON TAIDESÄÄTIÖ

ENGLISH

SEMINAARIT

Julkinen taide

 

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan yhteistyössä Kari Huhtamon taidesäätiön, Aineen taidemuseon, Kulttuuritalo Korundin, TAIKEn ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston kanssa järjestämä julkista taidetta koskeva seminaari alkoi taidekävelyllä Kulttuuritalo Korundista ja päätyi Lapin yliopistoon.

Amanuenssi Riitta Kuusikko Korundista hahmotti oivaltavasti Rovaniemen kaupungin julkisen taiteen kausia, painotuksia ja merkityksiä. Taiteen avulla on tehty näkyväksi historiaa, luotu kaupunkibrändiä, elävöitetty arkea ja vahvistettu yhteisöllisyyttä.

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan kuvataiteen professori Jaana Erkkilä avasi tapahtuman. Tämäkin tapahtuma kertoo osaltaan Lapin yliopiston vetovoimasta ja kyvystä toimia uusia mahdollisuuksia luovien projektien ja yhteistyöverkostojen vetäjänä.

Seminaarin avauspuheessa Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola analysoi julkisesta taiteesta käytyä keskustelua Ossi Naukkarisen kolmikenttä-ajattelun pohjalta. Taide on julkista taidetta kaupungissa, mediassa sekä sekoittuneena muihin julkisiin ilmiöihin. Kaikissa muodoissaan taide voi vahvistaa tai haastaa perinteiset käytännöt. Lopuksi Ylä-Kotola esitti oman nelikenttä-mallinsa. Nykypäivän tilannetta edustaa parhaiten yhdistelmä, jossa kohtaavat konservatiivista traditiota jatkava taide, modernistinen oikeantyyppistä funktionalismia ja hyvän yhteiskunnan rakennetta tukeva idealismi ja futuristinen mediakulttuurin ja avantgarden mahdollisuuksia hyödyntävä kaupunkikulttuuri.

Läänintaiteilija Outi Turpeinen Taiteen edistämiskeskuksen Kouvolan toimipisteestä määritteli prosenttitaiteen olemusta esimerkkien kautta. Asuintaloista sairaaloihin taide on luonteva osa arkkitehtuuria, arkea ja jokaisen hyvinvointia. Taide pehmentää ympäristöä, rohkaisee yhteisöllistä osallistumista ja voimaannuttaa yksilöitä. Julkisen taiteen hankkeilla on myös myönteisiä vaikutuksia talouteen taiteilijoiden työllistymisen ja kohteiden arvonnousun myötä.

Lapin yliopiston ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston vieraileva taiteilija Pirjetta Brander loi katsauksen mediataiteen eri muotoihin ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin julkisissa, yhteisissä ympäristöissä. Mediataide on ääntä, valoa, kuvaa, ohjelmia ja performanssia. Se esittää tai kutsuu kanssakäymiseen. Se voi olla kerronnallista tai editoimatonta suoratoistoa. Mediataide on vaihtoehto pysyville monumenteille ja tarjolla vaikkapa jokaisen taskuun mobiilielokuvan muodossa.

Tornion Aineen taidemuseon johtaja Katriina Pietilä-Juntura kartoitti julkisen taiteen monimuotoista kenttää osana kaupunkikulttuuria ja –politiikkaa. Veistokset, muistomerkit, monumentit ja performanssit eivät kerro vain taiteilijasta ja taiteesta, vaan niitä tilaavien, rahoittavien ja muutoin mahdollistavien tahojen arvoista ja päämääristä. Kolmas osapuoli kanssakäymisessä ovat katsojat. Yksittäiset teokset saattavat herättää hyvinkin voimakkaita reaktioita ja tuoda esille kaupunkikulttuurin kipupisteitä. Toisaalta varsinkin pysyvien teosten haasteena on jatkuvan läsnäolon mukanaan tuoma näkymättömyys. Painu patsaille –taidereitin kaltaisilla hankkeilla voidaan teosten houkuttavuutta lisätä paitsi kulttuurimatkailijoiden niin asukkaiden parissa.

Seminaari huipentui kuvanveistäjä Kari Huhtamon puheenvuoroon, jossa hän käsitteli julkista taidetta omakohtaisen kokemuksensa kautta. Linkki puheenvuoroon on liitetty oheen. Seminaari päättyi Huhtamon opastuksella tapahtuneeseen kierrokseen Galleria Kopion näyttelyssä ja yliopiston tiloissa.

Katariina Lipsanen

 

vierailevia puhujia
Kari Huhtamo