KARI HUHTAMON TAIDESÄÄTIÖ

ENGLISH

TAITEILIJAPROFESSORI REIJA HIRVIKOSKI

Reija Hirvikoski - kuva - Juha Reunanen.
Reija Hirvikoski - kuvaaja Juha Reunanen

Taiteilijaprofessori, taiteen tohtori Reija Hirvikoski on toiminut freelance lavastus- ja pukusuunnittelijana Suomen ammattiteattereissa vuodesta 1979. Hän on työskennellyt visuaalisena suunnittelijana yhteensä yli 120 produktiossa: elokuvassa (mm. Lumikuningatar 1987), televisiossa (mm. MTV3 Uutisstudio 2001) ja teatterissa (mm. Kalevala, Helsingin kaupunginteatteri 1984; Virkoja, Oulun kaupunginteatteri 1987; Tiikerin varjo, Teatteri Pieni Suomi 1988; Jos talviyönä matkamies, Helsingin Juhlaviikot 1996; Viivi ja Wagner, Turun kaupunginteatteri 2002; Kunnia, Tampereen Työväen Teatteri 2004; Mania, Espoon kaupunginteatteri 2004; Kauppamatkustajan kuolema, Turun kaupunginteatteri 2005; Elämän musiikki, Oulun kaupunginteatteri 2006; Elektra, Oulun kaupunginteatteri 2008 ja Idiootti, Espoon kaupunginteatteri 2009).

Työskentely on usein ollut produktion koko visuaalisen tyylin ja ilmeen suunnittelutyötä. Tehtäväkenttään on kuulunut klassikoita, musikaaleja, tanssia, sirkusta, lasten teatteria ja uutta draamaa. Useat hänen suunnittelemansa näytelmät ovat olleet maailmankantaesityksiä. Teatterin, TV:n ja elokuvan lisäksi suunnittelualueeseen on kuulunut myös näyttelytiloja, toimiston visuaalisia maailmoja ja huonekaluja sekä suuri määrä julisteita että käsiohjelmia. Reija Hirvikoski on osallistunut käsikirjoitusprosesseihin, kirjoittanut artikkeleita ja toiminut taiteellisena vastaavana (AD) ja näyttelyiden tuottajana sekä osallistunut alan koti/ulkomaisiin näyttelyihin. Lisäksi hän on osallistunut teatterialan taidekirjojen julkaisutoimintaan ja vaikuttanut näin tallentuvaan suomalaisen teatterin ja taiteen historiaan. Reija Hirvikoski toimii jatkuvasti vierailevana luennoitsijana myös ulkomailla ja opettajana useissa kotimaisissa alan kouluissa ja yhteisöissä.

Katvealue, Rovaniemen Teatteri, 2010.Ohjaus Atro Kahiluoto. Lavastus Reija Hirvikoski. Puvut Ina Jakobsson.
Katvealue, Rovaniemen Teatteri, 2010.Ohjaus Atro Kahiluoto. Lavastus Reija Hirvikoski. Puvut Ina Jakobsson. Kuvaaja Reija Hirvikoski

Reija Hirvikoski on Teatteri- ja mediatyöntekijät ry:n, Suomen OISTAT-keskus ry:n (teatteriarkkitehtien, lavastajien, pukusuunnittelijoiden, valo- ja äänisuunnittelijoiden sekä teatteriteknisten kansainvälinen järjestö) puheenjohtaja, kansainvälisen OISTAT Scenography Commissionin (lavastajien, pukusuunnittelijoiden sekä valo- ja äänisuunnittelijoiden komissio) puheenjohtaja, kansainvälisen OISTATin johtoryhmän jäsen ja Valtion näyttämötoimikunnan varapuheenjohtaja. Hirvikoski toimi Prague Quadrennial (PQ07) Suomen osaston tuottajana ja näyttelyn suunnitteluryhmässä. Hän toimii myös tulevan PQ11 näyttelyn kuraattorina.

Reija Hirvikoski on palkittu Jussi-palkinnolla vuonna 1987, ensimmäisenä suomalaisena naislavastajana, elokuvan Lumikuningatar visuaalisesta suunnittelusta. Vuonna 2006 hän sai valtion yksivuotisen taiteilija-apurahan väitöskirjansa Tahdon tiellä, lavastajan rooli ja asema (2005) tutkimustulosten soveltamiseen ja lisätutkimiseen käytännössä. Reija Hirvikoski nimitettiin näyttämötaiteen taiteilijaprofessoriksi vuosiksi 2009 - 2014.

Katvealue, Rovaniemen Teatteri, 2010.Ohjaus Atro Kahiluoto. Lavastus Reija Hirvikoski. Puvut Ina Jakobsson.
Katvealue, Rovaniemen Teatteri, 2010.Ohjaus Atro Kahiluoto. Lavastus Reija Hirvikoski. Puvut Ina Jakobsson. Kuvaaja Reija Hirvikoski

Hetkiä esityksen valosuunnittelussa. Relatio artis –seminaari 26.5.2011
Taiteilijaprofessori Reija Hirvikoski käsitteli puheenvuorossaan Hetkiä esityksen valosuunnittelussa suomalaisen teatterin valosuunnittelun nousua merkitykselliseksi ja itselliseksi taiteenmuodoksi omien yhteistyökumppaneidensa, kuudentoista valosuunnittelijan esimerkkityön kautta.

Teatteriesitysten valaiseminen on ollut pitkään sähköteknikoiden alaa. Valosuunnittelun nousu merkitykselliseksi ja itselliseksi taiteenmuodoksi Suomessa tapahtui Hirvikosken mukaan tanssiteatterin nousun, sen estetiikan ja toimintatapojen vaikutuksesta. Tanssiesityksessä valaistuksella on usein lavastusta keskeisempi rooli. Koreografit antavat ehkä valosuunnittelijoiden toteuttaa itseään vapaammin ja itsellisemmin kuin teatteriesitysten ohjaajat. Tanssijat esiintyjinä ovat myös nöyrempiä ohjattavia kuin käskyt kyseenalaistavat näyttelijät.

Valosuunnittelun filosofisen ajattelun pioneerina ja maahantuojana Hirvikoski pitää koreografi Jorma Uotisen mukana Suomeen tullutta ranskalaista Claude Navillea. Naville siirsi Helsingin kaupunginteatterin uuteen aikakauteen vallankumouksellisella teolla. Loputon arvoitus (1982) -tanssiesityksen valosuunnittelu alkoi näyttämövalojen irrottamisella katosta ja niiden uudelleen suuntaamisella. Kiinteä ja annettu tekijä esityksessä muuttui kerralla näkyväksi tulkinnan välineeksi.

Reija Hirvikosken suhde tämän aikakauden alkuun ja sen kehitykseen on työn ja opiskelun (Taik 79-84) kautta henkilökohtainen. Hän oli mukana Loputtomassa arvoituksessa lavastusassistenttina, itsenäisenä taiteilijana Uotisen menestyksekkäässä Kalevalassa (1985) ja todisti, kuinka tämä kehitys huipentui vuonna 1986, kun Teatterikorkeakoulu sai oman valo- ja äänisuunnitteluosaston. Mainitsemisen arvoista on, että tämä osasto on nykyisin ainoa paikka Euroopassa, missä voi saada maisteri- ja tohtoritason koulutusta alalla.

Suomalaisen teatterin valosuunnittelun nousukausi muuttui eläväksi tarkastellessa 16 eri valosuunnittelijan esimerkkitöitä aikavälillä 1985 – 2010. Claude Naville, Ilkka Volanen, Markku Uimonen, Maaret Salminen, Mikki Kunttu, Kimmo Karjunen, Heikki Paasonen, Kalle Ropponen, Nadja Räikkä, Salla Salin, Ville Toikka, Mika Ryynänen, Kaisa Salmi, Anna Roihu, Tiina Hauta-Aho ja Tülay Schakir ovat olleet vaikuttamassa valosuunnittelun kehitykseen, sen taiteelliseen sisältöön ja valosuunnittelijan ammatin nousuun visuaalisena, omana taiteenlajinaan. Valosuunnittelijan työ on työtä suhteessa tilaan ja ihmiseen – näyttämöön ja esiintyjään.

Katariina Lipsanen


Relatio Artis sivu
Kalevi Aho
Reija Hirvikoski
Juhani Pallasmaa
Catarina Ryöppy
Jussi Tiainen
Timo Valjakka