KARI HUHTAMON TAIDESÄÄTIÖ

ENGLISH

GRAAFIKKO KARI PIIPPO

GRAAFIKKO KARI PIIPPO
Kari Piippo (kuvaaja Lucien den Arend)

Graafikko Kari Piippo valmistui Taideteollisesta oppilaitoksesta vuonna 1967. Hänen kansainvälinen uransa alkoi voitosta Unescon julistekilpailussa 1971. Piippo on opettanut Taideteollisessa korkeakoulussa graafista suunnittelua 1989–1997. Hän on myös Tama Art Universityn (Tokio) vieraileva professori vuodesta 2004. Piippo luennoi ja ohjaa säännöllisesti julistesuunnittelukursseja ympäri maailmaa.

Piippo on erikoistunut julisteisiin, kuvitukseen ja yritysgrafiikkaan. Kansallisuudesta riippumatta julisteiden osuvuus, yksinkertaisuus, rehellisyys, hyväntuulisuus ja värikäs kauneus vetoavat katsojaan ja varmistavat kuvallisesti esitetyn viestin välittymisen. Tämä näkyy myös Piipon nauttimasta arvostuksesta asiantuntijoiden parissa.

GRAAFIKKO KARI PIIPPO
Wang Xiaofeng ja Kari Piippo LuxuninTaideakatemian luennolla 2011

Kari Piippo on kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia graafikoita. Hän on osallistunut kaikkiin tärkeimpiin kansainvälisiin julistekilpailuihin ja tapahtumiin suunnittelijana tai tuomariston jäsenenä. Hänen työnsä on palkittu toistuvasti arvostetuilla koti- ja ulkomaisilla huomionosoituksilla kuten Valtion taideteollisuus-palkinto 1988, vuoden graafikko 1990, Pro Finlandia 2011, Meksikon julistebiennalen kultamitalit 1990 ja 2006, Icograda Excellence Award Chaumontissa 1990 ja Varsovan julistebiennalessa 2010, sekä Grand Prix Ecoplakat Triennalessa, Slovakiassa 2000. Kari Piippo on maailman johtavien graafisten suunnittelijoiden järjestön, AGIn (Alliance Graphique Internationale) jäsen.

Kuvallista ajattelua Kohtaamisia-seminaari 26.4.2007

Graafikko Kari Piippo käsitteli Kohtaamisia -seminaarin puheenvuorossaan graafisen suunnittelun haasteita omien kokemuksiensa kautta. Perusta luovalle työlle ja onnistuneelle muotoilulle on hyvän ajatuksen löytäminen. Muotoa voi hioa loputtomiin, mutta ilman hyvää ajatusta suunnittelu ei johda mihinkään. Graafikon on pureuduttava historiaan, tunnettava taustat ja ympäröivä yhteiskunta yritysgrafiikkaa tehdessään. Graafikon on myös kannettava huolta siitä, miten hänen viestinsä ymmärretään. Outojen ja hämmentävien viestien teko ei ole vaikeaa. Huonosti suunniteltua visuaalista roskaa on tarjolla liian paljon. Omaa ilmaisuaan Kari Piippo hioo jatkuvalla, nopealla piirtämisellä. Taito kasvaa tekemisen myötä ja piirtäminen pakottaa kohteen tarkkaan havainnointiin. Valokuvia Piippo käyttää ”värimuistinaan.”

homage to Tapani Aartomaa | 1934-2009
Kari Piippo: Homage to Tapani Aartomaa, 2010

Katariina Lipsanen

Lähteet:

Marjut Pitkänen, Kari Huhtamon Taidesäätiö ja Sari Väyrynen, Lapin yliopisto. Tiedote: Kohtaamisia-seminaari.
Merja Vehmas: Huipputaiteilijat luottavat  huippuyliopiston ideaan. Lapin Kansa 27.4.2007.


Kohtaamisia sivu
Lucien den Arend
Jorma Hautala
Yrjö Kukkapuro
Kari Piippo
Antero Toikka