KARI HUHTAMON TAIDESÄÄTIÖ

ENGLISH

SISUSTUSARKKITEHTI JA HUONEKALUSUUNNITTELIJA YRJö KUKKAPURO

SISUSTUSARKKITEHTI, HUONEKALUSUUNNITTELIJA YRJö KUKKAPURO.
Yrjö Kukkapuro (kuvaaja Lucien den Arend)

Suomalaisen funktionalismin keskeinen vaikuttaja, sisustusarkkitehti, huonekalumuotoilija Yrjö Kukkapuro on aloittanut työskentelynsä suunnittelijana 1950-luvulla. Kukkapuron kalusteet ovat edustaneet Suomea kansainvälisissä näyttelyissä vuoden 1960 Milanon triennalesta lähtien. Kalusteita on valittu kaikkein merkittävimpien ulkomaisten museoiden design-kokoelmiin.

Monet Kukkapuron uransa alkuaikoina suunnittelemista tuotteista ovat edelleen tuotannossa – näistä kuuluisin on Karuselli-tuoli. Aikanaan täysin uudenlaista ajattelua ja uutta tekniikkaa edustanut kaluste on yhä tuotannossa ja toistuvasti esillä alan lehdissä.



Kukkapuro on tuonut ergonomian kalustemuotoiluun. Kalusteen suunnittelu lähtee systemaattisesta fysiologisten vaatimusten kartoittamisesta. Kukkapuron kalusteissa rakenteet ovat näkyvillä ja antavat niille tunnistettavan oman ilmeen. Käyttäjälle kalusteet ovat toiminnallisia, viimeistellyn kauniita ja kestäviä. Luotettavuus, kestävyys ja minimalistinen henki toteuttavat suunnittelijan ekologisia pyrkimyksiä.

Ateljee - Yrjö Kukkapuro.
Yrjö ja Irmeli Kukkapuron ateljee (kuvaaja Veikko Kähkönen)

Kukkapuro on opettanut Ateneumissa 1963 -1969, Teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosastolla 1969-1974 ja Taideteollisessa korkeakoulussa 1974-1980. Kukkapuro toimi Taideteollisen korkeakoulun rehtorina 1978 -1980. Taiteilijaprofessoriksi Kukkapuro nimitettiin kaudeksi 1988 -1993. Hän on toiminut vierailevana opettajana Skotlannissa ja Englannissa sekä luennoitsijana eri puolilla maailmaa. Kiinassa hänet on nimitetty kahden yliopiston kunniaprofessoriksi

Ergonomia, ekologia ja estetiikka Kohtaamisia-seminaari 26.4.2007

Sisustusarkkitehti, huonekalusuunnittelija Yrjö Kukkapuro totesi Kohtaamisia -seminaarin puheenvuorossaan suomalaisen funktionalismin juurien löytyvän talonpoikaiskulttuurista. Pyrkimys pelkistämiseen, muodon puhtauteen ja käyttökelpoisuuteen löytyy vanhoista hirsituvista, kehdoista ja puulusikoista. 60-luvun poptaide toi puolestaan taide- ja suunnittelumaailmaan rajattoman kehitysuskon ja luomisen ilon. Vaikka öljykriisit ja ilmastonmuutokset sittemmin ovat himmentäneet ”avaruusajan” pidäkkeettömän luomisinnon, vauhtia ideointiin löytyy yhä. Kukkapuro uskoo yksityiskohtien voimaan: ”Jumala asuu yksityiskohdissa. Niissä mahdollisuudet ovat rajattomat. Niiden avulla voi luoda oman persoonallisen leimansa.” Samalla hän korostaa teknisen osaamisen tärkeyttä: ”On hallittava rakenteet ja konstruktio, tiedettävä miten aine käyttäytyy. Verstaat, tukkuliikkeet ja tehtaat ovatkin melkein yliopistoa tärkeämpiä. Sieltä tulee todellinen tieto.”

Prototype for the Karuselli chair.
Karuselli-tuoli vuodelta 1965 lienee niistä tunnetuin – niin kotimaassa kuin maailmallakin.


Katariina Lipsanen

Lähteet:

Marjut Pitkänen, Kari Huhtamon Taidesäätiö ja Sari Väyrynen, Lapin yliopisto. Tiedote: Kohtaamisia -seminaari.
Merja Vehmas: Huipputaiteilijat luottavat huippuyliopiston ideaan. Lapin Kansa 27.4.2007.


Kohtaamisia sivu
Lucien den Arend
Jorma Hautala
Yrjö Kukkapuro
Kari Piippo
Antero Toikka